Kalamara-Aramalak

 

Kalamara aramalaK. Juliste Petteri Aartolahti.

Kalamara aramalaK. Juliste Petteri Aartolahti.

Marja Skaffari ja työryhmä (näyttelijät Daniela Fogelholm & Jan Korander) valmistivat tammikuussa 2014 esityksen Henrika Anderssonin nuortenkirjasta ’Emma Gloria ja Kalamaran varjo’ (Finlandia junior – ehdokas 2006). Andersson kuvaa teoksessaan nuoren tytön ulkopuolisuuden ja erillisyyden tunteita sekä mm. koulukiusaamista.

Vanhempien avioero ja oma heräävä seksuaalisuus tulevat näkyviksi pelottavinakin kuvitelmina, kun Emma Gloria ainoana lähipiirissään toimii kanavana vaikeille tunteille. Kun tilanteesta tulee liian hankala käsitellä, Emma Gloria pakenee Toiselle puolelle, mielikuvitusmaailmaan, jossa hänellä on sydänystävä Cecilia ja jossa vallitsee ikuinen kesä.

Kun äiti miesystävineen lähtee matkalle ja Emma Gloria jää veljensä kanssa yksin kotiin, alkavat pelot ja talvi levitä molempiin maailmoihin. Andersson kuvaa nerokkaasti lasta monen maailman kynnyksellä ja kykenee antamaan muodon ja sanat asioille, joita on lähes mahdoton sanoin kuvata. Myös huumorin elementti on teoksessa läsnä.

Esitys on suunnattu erityisesti 9-16 –vuotiaille, jotka usein ovat liian vanhoja lastenesityksiin, mutteivät vielä valmiita aikuisten esityksiin.

Kirja on alun perin suomenruotsalainen. Esitys toteutettiin kaksikielisenä siten, että Emma Glorian todellinen maailma on suomenkielinen ja Toinen puoli ruotsinkielinen. Tämä mahdollistaa yhteistyön sekä suomen- että ruotsinkielisten koulujen ja yhteisöjen kanssa.

”Marja Skaffaris tolkning, dramatisering och regi är stark. Pjäsen är modig, ärlig och spännande, en konstnärlig utmaning för mellanåldern som inte hör till vanligheterna.”

HBL

 

Kalamara aramalaK Facebookissa.